RÓLUNK

Az Ön ihlete, a mi nyomtatott valóságunk.

A Forum nyomdát 1957-ben azzal a céllal alapították, hogy a már megjelenő Magyar Szót – mint az egyetlen magyar nyelvű napilapot –, valamint más kisebbségi nyelveken megjelenő kiadványokat nyomtassa. Ezzel nemcsak a magyar nyelven megjelenő egyetlen napilapunk nyomtatásának jövője vált biztossá, de egyéb kiadványok minőségi készítése is.
Ma a Forum nyomda a Magyar Szó Lapkiadó Kft. szervezeti egysége, melynek alapítója a Magyar Nemzeti Tanács.

Az évek során kalligráfusok, litográfusok, cinkográfusok, gépészek és grafikai tervezők nemzetközileg is elismert termékeket hoztak létre. Ennek bizonyítéka a munkatársaink által megszerzett rengeteg díj a szebbnél szebb könyvekért, monográfiákért, valamint a nemzetközileg is elismert bélyegkészítésért.

Kevés olyan magyar nyelvű napi- vagy hetilap jelent meg Szerbia területén, melyek egyidőben nem a Forum nyomdában készültek volna.

A legismertebbek ezek közül a Magyar Szó, Hét Nap (régebben 7 Nap), Dolgozók, Képes Ifjúság (régebben Ifjúság), Jó Pajtás, Mézeskalács. Itt nyomtatták a Buksit, a Sportvilágot, a Hitélet katolikus havilapot, illetve a még mindig itt készülő református havilapot, a Református Életet is.

A múlt század kilencvenes éveiben a Forum nyomda gépei nyomtatták az első magánkézben lévő magyar lapot is, a Naplót. Mindezzel bizonyítva az 1957-es döntés megalapozottságát, miszerint egy magyar nyomdára építkezni lehet.

A Vajdaság Autonóm Tartomány Hivatalos Lapja szerb nyelven, illetve a hivatalos nyelvhasználatban lévő kissebségi nyelveken is a nyomdánkban készül.

Több mint 60 éves fennállása alatt a Forum Könyvkiadó Intézet több ezer könyvcíme került ki a Forum nyomdából. Itt készült a már kultikus HÍD folyóirat, a Létünk és egy ideig az Új Symposion is. Többmilliós példányszámban hagyták el a nyomdát a szórakoztató ponyvaregények (Ljubavni romani), valamint képregények is (Stripoteka, Asterix és Obelix, Talpraesett Tom).

ELÉRHETŐSÉGEINK

Magyar Szó Lapkiadó Kft., Forum nyomda
Vojvoda Mišić 1., Újvidék, Szerbia

Termelési csarnok: Laza Nančić 47., 21000 Újvidék, Szerbia

© Minden jog fenntartva. 2024 | Magyar Szó Forum nyomda